ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 159/06

     20 листопада 2012 року   

     12 год. 15 хв.

     м. Київ,

     вул. Садова, 3 а, к. 416

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

За секретаря Комітету Сінченко В.М.

 

Присутні: члени Комітету: Ключковський Ю.Б., Демчишен В.В.,  Павленко В.В., Петренко В.М.,   Подгорний С.П.,  Трайдук М.Ф., Горбатюк А.О., Єгоров О.М., Касянюк О.Р., Фомін О.В.

Відсутні:   Гордієнко С.В., Боднар О.Б., Черноморов О.М., Надоша О.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Малюга А.В., заступники Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., Желтова О.М., головні консультанти: Дмитрук Л.В., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б., Федоренко Ю.В., Гарбуз Ю.П., старший консультант Маковський О.А.

 

Запрошені:

Попов І.В. - Перший заступник Голови Національного агентства України з питань державної служби;

Нікітіна Т.В. - голова ЦК профспілки працівників державних установ України;

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо оплати праці) (реєстр. №11401, КМУ, М.Я.Азаров)

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо набрання чинності) (реєстр. №11401-1, н.д. В.Демчишен)

3. Різне.

 

***

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував внести свої зауваження і пропозиції до нього.

Заступник Голови Комітету В.Сінченко запропонував включити до порядку денного засідання Комітету питання про перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області та віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення.

 

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету О.Омельченко запропонував включити до порядку денного засідання Комітету в розділ «Різне» питання щодо розгляду можливості підтримки проекту міжнародної технічної допомоги “Зміцнення політичних процесів в Україні”, який виконує американська організація “National Democratic Institute for International Affairs, та виступити його бенефіціаром до квітня 2013 року.

 

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію присутнім визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо оплати праці) (реєстр. №11401, КМУ, М.Я.Азаров)

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо набрання чинності) (реєстр. №11401-1, н.д. В.Демчишен)

3. Про перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області.

4. Про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення.

5. Про розгляд можливості підтримки проекту міжнародної технічної допомоги “Зміцнення політичних процесів в Україні”, який виконує американська організація “National Democratic Institute for International Affairs, та з пропозицією виступити його бенефіціаром до квітня 2013 року.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1 - 2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо оплати праці) (реєстр. №11401, КМУ, М.Я.Азаров) та про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну службу" (щодо набрання чинності) (реєстр. №11401-1, н.д. В.Демчишен).

Доповідач запропонував одночасно розглянути зазначені законопроекти, оскільки вони є альтернативними.

В.Демчишен вважає, що ухвалення урядового законопроекту призведе до  неузгодженості з низкою положень Закону України «Про державну службу» у новій редакції. Перешкодою для впровадження зазначеного Закону є також неприйняття нової редакції Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (законопроект з реєстр. № 9673), що призведе до розбіжностей та суперечностей у правовому регулюванні проходження служби в органах місцевого самоврядування, оскільки воно забезпечується певними нормами Закону України «Про державну службу» від 16 грудня 1993 року.

Голова підкомітету В.Демчишен запропонував відповідно до пропозиції Урядового законопроекту відтермінувати на  один   рік   набрання   чинності   статтями   Закону  України від 17 листопада 2011 року № 4050-VI «Про державну службу» щодо оплати праці, заохочень і соціальних гарантій державного службовця, при цьому в пояснювальній записці до нього не міститься обґрунтування внесення запропонованих змін.

Відповідно до пропозицій альтернативного законопроекту, подання якого зумовлено зазначеною ініціативою Кабінету Міністрів України, пропонується відтермінувати набрання чинності в повному обсязі Закону України від 17.11.2011 № 4050-VI «Про державну службу» до 1 січня 2014 року.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен ознайомив присутніх членів Комітету з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління не підтримує прийняття проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 11401, Кабінет Міністрів України) у запропонованій редакції та пропонує за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу альтернативний законопроект з реєстр. №11401-1, поданий народним депутатом України В.Демчишеним.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету, І.Попов, Т.Нікітіна.

Під час обговорення висловлювалися різні пропозиції щодо можливого висновку Комітету з даного питання.

Зокрема, Перший заступник Голови Національного агентства України з питань державної служби І.Попов погодився з доцільністю відтермінувати на  один   рік   набрання чинності нової редакції Закону України від 17 листопада 2011 року №4050-VI «Про державну службу».

Голова профспілки працівників державних установ України Т.Нікітіна висловилась щодо доцільності поетапного (щоквартального) підвищення рівня заробітної плати державних службовців, починаючи з 1 січня 2013 року, у зв’язку з критично низьким рівнем оплати праці переважної більшості державних службовців.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський в свою чергу звернув увагу на відсутність розрахунків з боку Уряду щодо реальних додаткових витрат у зв’язку з введенням Закону України від 17.11.2011 №4050-VI «Про державну службу» і запропонував перенести введення в дію вказаного Закону на 1 квітня 2013 року.

Голова підкомітету – народний депутат України С.Подгорний запропонував не змінювати терміни введення в дію нової редакції Закону України «Про державну службу» та відхилити обидва подані законопроекти.

Підводячи підсумки, Голова Комітету О.Омельченко запропонував присутнім членам Комітету визначитися щодо вищезгаданих пропозицій шляхом голосування. Однак вони не знайшли підтримки більшості членів Комітету.

Враховуючи вищесказане, голова підкомітету В.Демчишен запропонував до розгляду проект висновку Комітету, підготовлений підкомітетом з питань державного будівництва.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України за наслідками розгляду у першому читанні відхилити проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (реєстр. №11401 від 06.11.2012), поданий Кабінетом Міністрів України.

2. Винести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (реєстр. №11401-1 від 19.11.2012), поданий народним депутатом України В.Демчишеним, відповідно до частини четвертої статті 111 Регламенту Верховної Ради України, оскільки жодна із запропонованих пропозицій щодо даного законопроекту не знайшла достатньої підтримки для прийняття рішення Комітету.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України із співдоповіддю щодо даних законопроектів народному депутату України, голові підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишену.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію Заступника Голови Комітету В.Сінченка про перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

Доповідач поінформував присутніх про те, що до Верховної Ради України з поданням про перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області звернулася Київська обласна рада. Необхідність таких змін, насамперед, надасть можливість жителям складати цивільно-правові угоди, вирішити питання щодо приватизації земельних ділянок, оскільки зазначена в документах назва населеного пункту не відповідає офіційному обліку адміністративно-територіальних одиниць Київської області.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишин вказав на недоліки техніко-юридичного характеру, а саме, що Мазинківська сільська рада не привела у відповідність до офіційного обліку назву сільської ради та її адміністративного центру. Вона продовжує використовувати пропоновану до перейменування назву на своєму бланку і печатці.

В.Сінченко зазначив, що питання про перейменування села Мазинки підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Мазинською сільською, Переяслав-Хмельницькою районною та Київською обласною радами.

Підкомітетом з питань державного будівництва опрацьовано надіслані матеріали та підготовлено проект висновку Комітету про перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області, який надано для розгляду народним депутатам України – членам Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати подання Київської обласної ради щодо перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області на село Мазінки та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області».

2. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Мазинки Переяслав-Хмельницького району Київської області» прийняти за основу та в цілому.

3. Визначити доповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, Заступника Голови Комітету В.Сінченка.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію Заступника Голови Комітету В.Сінченка про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

Доповідач поінформував присутніх про те, що до Верховної Ради України з поданням про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення звернулася Тернопільська обласна рада. Необхідність таких змін, насамперед, надасть змогу збільшити темпи розвитку територіальної громади, підвищить фінансово-економічну самостійність місцевого самоврядування, сприятиме інвестиційній привабливості території, що в свою чергу вимагає нових, більш ефективніших організаційно-адміністративних форм місцевого самоврядування територіальної громади.

В.Сінченко зауважив, що питання про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Чортківською міською, Чортківською районною та Тернопільською обласною радами.

Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України зазначає, що зміна статусу міста спричинить додаткові бюджетні видатки на створення дублюючих структурних підрозділів органів державної влади, що в свою чергу призведе до зменшення надходжень до районних бюджетів, перерозподілу об’єктів спільної власності територіальних громад відповідних районів.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен вказав, що для прийняття виваженого рішення з даного питання бажано отримати погодження Тернопільської обласної державної адміністрації.

Враховуючи зауваження та пропозиції, озвучені під час обговорення даного питання, підкомітетом з питань державного будівництва підготовлено проект висновку Комітету про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення, який надано для розгляду народним депутатам України – членам Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Підтримати подання Тернопільської обласної ради щодо віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати подання Тернопільської обласної ради щодо віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення, прийнявши за основу та в цілому відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, Заступнику Голови Комітету В.Сінченку.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

Заступник Голови Комітету Ключковський Ю.Б. запропонував включити до складу суб’єктів права законодавчої ініціативи по вищевказаному проекту Постанови про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення народного депутата України Жебрівського П.І., оскільки 15.11.2012 р. ним та П.Жебрівським вже було зареєстровано проект постанови з реєстр. №11428.

Ю.Ключковський наголосив, що знаючи певну процедуру розгляду матеріалів, що надходять від місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування з даних питань, вони готові відкликати свій проект постанови та спільно з членами комітету виступити суб’єктами подання матеріалів на розгляд парламенту.

 

Пропозицію підтримано.

 

5.

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко повідомив присутніх, що до Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування надійшов лист від  Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо розгляду можливості підтримки проекту міжнародної технічної допомоги “Зміцнення політичних процесів в Україні”, який виконує американська організація “National Democratic Institute for International Affairs, та з пропозицією виступити його бенефіціаром до квітня 2013 року.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету.

Голова Комітету О.Омельченко нагадав, що Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування ще у червні 2010 року підтримав і підтвердив зацікавленість у впровадженні проекту, давав згоду на впровадження його діяльності в Україні і відгукнувся виступити його бенефіціаром.

Ю.Ключковський поінформував, що під час роботи Верховної Ради України шостого скликання Комітет продовжував розпочату парламентами попередніх скликань роботу з вдосконалення виборчого законодавства України, що здійснювалась з урахуванням досвіду підготовки та організації проведення попередніх виборів в Україні, висновків українських та міжнародних експертів. Для того, щоб до обговорення шляхів вдосконалення виборчих законів було залучено якомога більше фахівців та зацікавлених у цьому питанні представників громадськості, Комітетом, як правило, проводились комітетські слухання, засідання «круглих столів», робочих груп  до участі в яких запрошувалось широке коло учасників: народні депутати України, представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Центральної виборчої комісії, Апарату Верховної Ради України, міністерств, політичних партій, громадських організацій, судді, науковці, вітчизняні та міжнародні експерти з питань виборчого законодавства.

Так, у 2012 році Комітетом було проведено два заходи за сприяння в їх організації Національного Демократичного Інституту в межах проекту «Зміцнення політичних процесів в Україні (Компонент ІІІ), реєстраційна картка проекту № 2454, донор – Уряд США через Агентство США з міжнародного розвитку, виконавець – Консорціум зі зміцнення виборчого та політичного процесу через Національний Демократичний Інститут».

З 19 по 20 березня 2012 року Комітетом був проведений експертний «круглий стіл» на тему: «Застосування законодавства про вибори народних депутатів України під час виборів 2012 року». Захід був проведений в форматі п’яти секцій, кожна з яких присвячувалась обговоренню питань зазначеної тематики. В ході роботи основна увага приділялась питанням територіальної організації виборів; утворення виборчих комісій і їх повноважень; передвиборної агітації та інформаційного забезпечення; гарантій чесних виборів; оскарження рішень, дій та бездіяльності суб’єктів виборчого процесу.

Зважаючи на інтерес України до забезпечення прозорості виборчих процесів та розвитку демократичних політичних інститутів та враховуючи, що НДІ ставить за мету поширювати інформацію щодо кращих світових методологій, практик та законодавства, релевантних до сучасних політичних процесів в Україні, з 18 по 19 травня 2012 року Комітетом спільно з Лабораторією законодавчих ініціатив був проведений громадський форум «Шляхи вдосконалення інститутів місцевої демократії в Україні», на якому обговорювалися питання щодо демократії участі як основи співпраці влади і громадськості на місцевому рівні, перспектив розвитку інституту місцевого референдуму в Україні, а також виборчої системи на місцевому рівні.

Голова Комітету О.Омельченко, беручи до уваги зацікавленість Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування в процесах демократичного розвитку України та враховуючи, що під час періоду продовження дії проекту “Зміцнення політичних процесів в Україні (Компонент ІІІ)” до квітня 2013 року НДІ буде продовжувати обмін досвідом щодо політичних та виборчих процесів з національними та міжнародними експертами, вніс пропозицію продовжити співпрацю Комітету з проектом «Зміцнення політичних процесів в Україні (Компонент ІІІ)» та надати згоду в подальшому виступати його бенефіціаром.

 

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету доручив секретаріату Комітету підготувати листа до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про те, що Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримує і підтверджує зацікавленість у результатах проекту, дає згоду на впровадження діяльності, зазначеної в описі проекту, та не заперечує виступати його бенефіціаром.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“11 сесія 6 скликання ”